Om gruppevoldtekt, magebilder og dobbeltmoral

23.09.2016
16:31

Om gruppevoldtekt, magebilder og dobbeltmoral

*Jeg skal ikke skrive om dette* *Jeg skal ikke skrive om dette* *Jeg skal ikke skrive om dette*

Uff, jeg skal skrive om dette.. Fordi jeg er oppgitt og lei av dobbeltmoralen som florerer på nett, både i sosiale medier og på diverse nettaviser.

I sommer leser meg masse om voldtektssaken i Hemsedal, hvor tre menn ble frifunnet etter å ha gruppevoldtatt Andrea Voll Voldum som da var 18 år. To av meddommerne var kvinner. Det var visst for vanskelig å si om hun hadde sagt "NEI" klart nok, noe som kan være litt vanskelig om man er hammered.

Dette gjorde meg trist, sint og håpløs.

På den andre siden skapte det debatt. På godt og vondt. Hva må endres i samfunnet og hvilke grep må til? Hvorfor var hun så full? Var det egentlig hennes feil? Folk ble sure på menn som anbefalte kvinner å unngå å gå i slottsparken alene på kveldstid. De ble sure på det litt idiotiske forslaget om å ha på seg sykkelbukse under klærne og de ble sure på offeret som på en eller annen måte hadde fortjent det. 

Slut shaming

Jeg gjorde noe jeg vanligvis ikke pleier, nemlig å lese kommentarfeltene på så mange relaterte artikler som mulig. To ting skjedde:

Jeg våknet opp. Tidligere har jeg gjort delvis narr av feminister. Sett på de som en stereotypi som gjør mer skade enn godt. Nå skjønner jeg hvor viktig det er å ta tak i de kjønnsforskjellene som eksisterer, selv i Norge. For utfra mye av det jeg leste av kommentarer, kommer det tydelig frem at min naive oppfatning om at vi er likestilte.. At det er en selvfølge at vi blir sett på med likeverd og medmenneskelighet ikke er reell.

Det andre jeg lærte er at vi kvinner er en stor del av problemet.

Når Hemsedal-saken var på sitt mest attraktive var det et enormt fokus på "Slut shaming". Dette med at vi må slutte å dømme kvinner utfra hva de har på seg og hvordan de opptrer. For vi damer gjør også dette. Altfor ofte. Og folk virket enige i at noe må forandres med hvordan vi ser hverandre.

Men så klarer Caroline Berg Eriksen, eller Fotballfruen som hun kaller seg, å atter en gang legge ut bilde av seg selv i undertøy etter fødselen. Og ingen har lært noen ting.
Dette skal ikke handle om henne på noen måte, men jeg må faktisk innrømme at jeg ikke forstår hvorfor folk bryr seg. Shit, hun ser dritbra ut så kort tid etter en fødsel, bra for henne! Sånn, videre til neste kreftsvulst i dagens nyhetsbilde. Så enkelt kan det gjøres.

Jeg blir ikke bitter, sjalu eller provosert av at hun eksponerer seg, for jeg vet at jeg aldri vil se sånn ut etter en fødsel. Jeg ser ikke sånn ut før noen fødsel heller forsåvidt, nettopp fordi jeg ikke trener like hardt som henne (Eller i det hele tatt). Også bryr jeg meg ikke.

Det er der problemet ligger. Folk må slutte å bry seg så mye om hva andre gjør og hvilke valg de tar. Vi er så sykt hykleriske at det er komisk.

Eriksen fikk så og si stemplet kjendisstatus da hun gjorde akkurat det samme etter første graviditet. Hun tjente fett fordi alle skulle inn og se, klikke og fortelle om hvor upassende det er. Ikke rart dama gjør det igjen.

 

Hvem har skylden?

Og om du sitter hjemme og er redd for at datteren din skal få spiseforstyrrelser fordi noen er mer trent enn andre så har du gjort en dårlig jobb med oppdragelsen. Som foreldre er det deres jobb å lære barna deres egenverdi, samt å ikke la seg påvirke av det mange kaller "usunne rollemodeller" som egentlig bare lever livet sitt som de vil.
 

Det er også deres jobb som foreldre å lære barna deres om egenverdi, selvrespekt og ikke minst respekt for andre mennesker, uavhengig av kjønn.

Lær datteren deres at utdannelse er viktig, at hun ikke skal sitte hjemme og vente på drømmeprinsen, men utforske verden og sette seg selv foran romantikk og motepress fra dagens samfunn.

I altfor mye barnelitteratur må prinsessen reddes av prinsen, altså blir gutter allerede fra tidlig alder gitt inntrykk av at damer er en premie. Likedan blir jenter informert om det samme. Vær kritisk til underholdningen barna deres får med seg og snakk med dem. Det tror jeg er utrolig viktig.

 

Og damer: Ikke gå alene i Slottsparken om kvelden. Det er ikke mannsjåvinistisk tull, det er råd fra noen som er glad i dere. 

  

 

#hvaskjerakine #tegneblogg #voldtekt #feminisme #carolinebergeriksen #dobbeltmoral #hyklere #tabloider #AndreaVollVoldum #hemsedalsaken #fotballfrue

 

3 kommentarer

23.09.2016 20:33
Det var skuffende å høre at damene i styret sier at det er ok at mannfolka voldtok ei 18åring,damer/jenter må stå sammen mot mannfolk ,ikke la dem styre
A 03.10.2016 21:42
Jeg elsker dobbeltmoral. Tullinger som er sint på muslimene fordi de driver med kvinnediskriminering, men som samtidig ber kvinner holde kjeft og suge kuk. Man kan jo få vondt i hodet av mindre. Det er liksom noe med det, å gidde å bruke energi og engasjere seg i noe som bare gjør en sint.
Julie Årving 09.10.2016 22:01
Det er vanskelig å holde seg unna temaer man "ikke skal skrive om", når det er så viktig!

Skriv en ny kommentar

Kine Berntsen

Kine Berntsen 28, Ullensaker
Medieviter, skribent og generelt klein. kineberntsen@gmail.com

Bla i bloggen

Søk i bloggen

Siste innlegg

Siste kommentarer

WidgetsSkeiv.no - møteplassen for lesbiske, homofile, bifile og andre skeive

Design

hits