Tradisjonen tro!

28.10.2014
16:22

 

 

Nå som Halloween nærmer seg har jeg tenkt endel på måten vi feirer ting på her i Norge, og verden generelt. Har dere noen gang tenkt over at vi utnytter nesten hver eneste høytid til å sende vekk barna våre? "Knask eller knep", "Julebukk" og "Påskekjerring" er alle tvilsomme unnskyldninger til å måke ungen bort til naboen. Kan jeg ane snev av anger for at dere ikke satte byttingen ut i skogen da den var liten? Fordelene er i hvert fall at om de kommer tilbake, har de med snop! Her er fire feiringer vi ikke helt har dreisen på.

 

Halloween

Nå er Halloween relativt nytt i Norge, men vi er ikke langt etter når det gjelder å kopiere storebror. Halloween symboliserer det keltiske årsskiftet da de avsluttet året på oktobers siste dag.

Hvordan feirer vi?

Vi kutter opp gresskar, kler ungene våre i skremmende kostymer og sender de rundt i nabolaget for å tigge godteri av fremmede. Er man ungdom kler man seg ut selv og drikker seg full i stedet.

 

 

 

 

Santa Lucia

Så en kvinne født på 280-tallet ber for sin dødssyke mor som deretter blir frisk. Så får hun penger av moren til å gifte seg, men velger heller å bruke pengene på gaver til byens fattige. Siden kristendommen ikke var særlig populær på denne tiden, ble hun forsøkt brent, fikk øynene stukket ut og til slutt drept.

Hvordan feirer vi?

Først samler vi noen barn og kler de i hvite kjoler med lys på hodet. Deretter lager vi lussekatter som barna deler ut til andre mens de synger på en napolitansk folkevise. Det er jo kjempelogisk.

Nevnte jeg forresten at lussekattene skal inneholde et av verdens dyreste krydder som stammer fra Sørvest-Asia? For det er veldig viktig for feiringen av denne stakkars kvinnen.

 

Jul

Ok, nå tar jeg moderne julefeiring i betraktning. Jeg har tidligere lagd et innlegg om norrøn jul HER.

Jul er enkelt. Vi feirer Jesus' fødsel. Han ble født i en stall, viser seg å være sin egen far og helbreder syke frem til han blir hengt på et kors og torturert til døde. Har dere noen gang lagt merke til at det er få gla'historier i bibelen?

Hvordan feirer vi?

Ok, vi gjør mye sjukt i jula, men julenissen er min favoritt. Ut av intet kommer en svær diger mann inn døra med en stor sekk og forventer at du skal bort å snakke med han. Til tross for at foreldrene dine tidligere har vært ekstremt strenge på at du ikke skal snakke til fremmede, blir du nå herved oppfordret til å oppsøke denne mannen med sekken. Er det tilfeldig at sekken er like stor som deg? Hvorfor lukter han akevitt, og hvor er pappa når du trenger han? Dette er på kanten.

 Påske

Påsken har mange helligdager så jeg velger å runde opp med å si at Jesus dør, bare tulla og kommer tilbake igjen. Vi feirer altså hans bortgang, lidelse og hans oppstandelse. Igjen, ganske mørkt.

Hvordan kan vi på noen måte klare å gjøre dette til en lystig feiring?

Hvordan feirer vi?

Joda vi finner opp påskeharen! Dere vet haren som hopper rundt og legger egg. Ikke vanlige egg, men sjokoladeegg! Disse eggene kan barna lete etter på påskeaften og deretter spise. At haren er et pattedyr er ikke det eneste som vagler med denne historien. Om du er svensk, er du kanskje i tillegg vant til å kle deg ut som en gammel dame, og igjen  banke på dører for å få godteri.
 

#jul #halloween #påske #lucia #santa #høytider #feiring #fest #helligdager #hellig #humor #paint #tegneblogg #tegneserie #hvaskjerakine #påskeharen #julenissen

5 kommentarer

vildevatn 28.10.2014 16:23
Så fin blogg du har! Stå på videre :-)
Elise 28.10.2014 16:48
Morsomt innlegg xD

Tror den egentlige grunnen for at vi feirer slike høytider er blitt glemt med tiden ^^
Little Miss Sunshine 28.10.2014 17:10
Hahaha!
Falla Maria 28.10.2014 17:52
Haha, du er konge, Kine! Har fulgt deg lenge, men dette innlegget tok kaka. Hahaha :D
Anders Svenneby 29.10.2014 19:03
Ofte kommer påsken når snøen holder på å gå i lavlandet. Så hva gjør vi? Danser vi rundt på det ferske gresset og ser etter den første hestehoven? Feirer vi våren? Henger vi bort vinterjakkene?

Nei, 20% av oss oppsøker fjellet, der snøen fremdeles ligger meterhøy.

Beats me...

Skriv en ny kommentar

Kine Berntsen

Kine Berntsen 28, Ullensaker
Medieviter, skribent og generelt klein. kineberntsen@gmail.com

Bla i bloggen

Søk i bloggen

Siste innlegg

Siste kommentarer

WidgetsSkeiv.no - møteplassen for lesbiske, homofile, bifile og andre skeive

Design

hits